Alarm Sai Baba

 

Datum: 15-06-02

Uit De Volkskrant van maandag 12 juli 1993

Door Rob Vreeken

Naar de daders hoefde de politie van Hyderabad niet te speuren: die kwamen op 6 juni om. Verder biedt het onderzoek naar de – mogelijke – moordaanslag op Sai Baba een kijkje achter de schermen van het esoterisch imperium van de Indiase godmens: jaloezie, machtsstrijd en financieel gekonkel zijn aan de orde van de dag. Ook de moord op twee van Baba’s medewerkers kan er uit verklaard worden.

De 67-jarige Sai Baba leidt een cultus met miljoenen aanhangers. Zijn aanspraken op goddelijkheid zet hij kracht bij met het uit het niets materialiseren van heilige as en Seiko-horloges. Een IKON-ploeg raakte zo ge´mponeerd door het gegoochel dat de avatar in een dweperige documentaire werd neergezet als de nieuwe Jezus.

Vier mannen drongen 6 juni de residentie van Sai Baba binnen en staken zijn kok en zijn rechterhand, Radhakrishna, dood. Omdat de bewoners van de ashram al snel werden gealarmeerd, sloten de daders zich op in de slaapkamer van Sai Baba – die zich op zijn beurt had verborgen in een zijvleugel. De politie kwam, brak de deur open en schoot de aanvallers dood.

Het bleek te gaan om vier devote volgelingen. Waarom wilden zij hun geestelijk leidsman vermoorden? Of – andere theorie – waarom hadden zij het gemunt op diens rechterhand? Politiechef A. Reddy houdt vast aan het eerste scenario: ‘Het was een brute aanslag op Sai Baba zelf.’ Maar in de pers wordt gezinspeeld op een wraakoefening in Baba’s inner circle.

Suresh Kumar, een van de messentrekkers, was voorheen naaste vertrouweling van Sai Baba tot hij werd verdrogen door Radhakrishna. Kumar zou hebben samengespannen met Vijav Chandra Prabhu, directeur van het vakonderwijs op de ashram, die door Radhakrishna was beschuldigd van verduistering. De voortvluchtige Prabhu zou het brein achter de aanslag zijn.

De affaire heeft meer vragen opgeworpen. Waarom heeft Sai Baba met zijn vermeende bovennatuurlijke krachten de aanslag niet voorvoeld? Indiase sceptici menen dat de avatar in zijn hemd staat. Narasimhaiah, notoir Baba-bestrijder: ‘Hij werd gered door het inbraakalarm. Alleen gewone stervelingen hebben zoiets nodig.’