Brittten waarschuwen voor goeroe
Sai Baba
Uit: dagblad Trouw
Datum: dinsdag 28 augustus, 2001
Van onze redactie religie & filosofie
Amsterdam
Na bestudering van de omstreden activiteiten van Sai Baba zou het Britse ministerie van buitenlandse zaken serieus overwegen ertoe over te gaan toeristen en pelgrims naar India voortaan officieel te waarschuwen voor de als een god-mens vereerde Indiase goeroe. Dat meldde het Britse dagblad The Times gisterenmorgen. De waarschuwing zou bijvoorbeeld kunnen worden opgenomen in de lijst aanbevelingen aan reizigers, hoe zich te beschermen. tegen de gevaren van aids en geweld in het buitenland.
Vorig jaar september werd via internet bekend dat Sai Baba zich in zijn ashram in Puttaparthi al jaren regelamtig seksueel vergrijpt aan jongens en mannn. De invloed van de tot dan toe mateloos pupulaire goeroe blijkt echter nog verder te reiken. In de afgelopen elf jaar pleegden drie Britse mannen zelfmoord, nadat zij volgelingen van Sai Baba waren geworden.
Een van hen, de hiv-positieve student Michael Pender, zou door Baba herhaaldelijk seksueel zijn misbruikt. Op 12 januari 1990 werd de 23-jarige Pender dood angetroffen in een Londens pension, nadat hij alcohol en pijnstillers had ingenomen. Eerder had hij al geprobeerd zelfmoord te plegen in Sai Baba's ashram.
De klassiek gitarist Aran Edwards hing zichzelf op, thuis in Cardiff, nadat hij zich had aangesloten bij een Sai Baba-steungroep waar hij werd aangemoedigd de goeroe te schrijven teneinde zijn psychologische problemen op te lossen. De 37-jarige Edwards stuurde stapels angstige brieven, maar raakte totaal in de vernieling toen er geen antwoord kwam en hij te horen kreeg dat de goeroe zijn post niet eens las. Op 19 apriil 1999 pleegde hij zelfmoord.
Andrew Richardson tenslotte, een in Zuid-Afrika geboren Brit, maakte in 1996 een pelgrimage naar Sai Baba's ashram. Hij boekte in voor een week, maar vertrok na twee dagen alweer. Op 19 september reisde hij naar Bangalore, nam een taxi naar een van de hoogste gebouwen van de stad, gooide bankbiljetten en cheques in de lucht, ging met de lift naar de achtste verdieping en sprong uit het raam, Richardson was 33 jaar.
Ook mensen van bekender naam dan deze drie onfortuinlijke mannen uit Groot-Brittannië hebben in de jaren negentig hun opwachting gemaakt bij Sai Baba, zoals de Hertogin van York en de Indiase premier Vajpayee. Bovendien wordt Sai baba's boodschap op meer dan vijfhonderd Britse scholen uitgedragen door liefdadigheidsorganisaties die beweren niet-richtingsgeboden onderwijs te geven in 'menselijke waarden'.
Tom Sackville, voormalig minster van binnenlandse zaken en voorzitter van een anti-sektenorganisatie, heeft het balletje in Groot-Brittannië aan het rollen gebracht. Hij is de man die er bij de regering op heeft aangedrongen een officiële waarschuwing aan reizigers in overweging te nemen. Ook beweert hij via een succesvolle interventie een meisjesschool ervan te hebben overtuigd af te zien van een op Sai Baba geïnspireerd lesprogramma.