Schandaal leidt tot de ondergang

van het rijk van een goeroe

 

Nationaal Nieuws

door Padraic Murphy

zondag 12 november 2000

 

Voor Hans de Kraker was een reis naar India om Sathya Sai Baba, die zichzelf God noemt, met een aantal volgelingen van ongeveer 25 miljoen, een spirituele zoektocht. Maar, naar hij zei, eindigde zijn pelgrimstocht toen de 73-jarige goeroe trachtte hem te dwingen tot orale seks. 

Hans de Kraker, die nu in Sydney woont, heeft de publiciteit gezocht om devotees te waarschuwen voor een dreigend seksschandaal door Sai Baba, verreweg de bekendste van de Indiase ‘new-age’ goeroes, te ontmaskeren. 

‘Het is verbijsterend te beseffen dat de man, die je als spiritueel leidsman beschouwt, de mensen eenvoudigweg misleidt om zichzelf seksueel te bevredigen’, zei Hans de Kraker (32).

‘Na enige tijd merk je, dat de mensen die zijn uitgezocht voor een privť-interview, er uitzien als knappe jonge mannen’.

Hans de Kraker, die voor het eerst de ashram van Sai Baba in 1992 bezocht, vertelde dat de goeroe regelmatig olie op zijn geslachtsdelen smeerde en hem uiteindelijk trachtte te dwingen tot orale seks. Hij werd uit de ashram getrapt na in 1996 oudere functionarissen te hebben gewaarschuwd.

Het verhaal van Hans de Kraker staat niet op zichzelf. Een steeds langer wordende lijst van slachtoffers dreigt de Sai Baba organisatie, die naar schatting 6 miljoen dollar bezit, te gronde te richten. Hele drommen zijn vertrokken, na van de aantijgingen wat pedofilie en verkrachting van manlijke volgelingen betreft, te hebben vernomen.

Sai Baba’s voornaamste ashram in Puttaparthi (India) is de grootste ter wereld en kan  10.000 mensen onderdak bieden. Dat aantal mensen gaat regelmatig naar ‘darshan’. Dat is een tweemaal daags ritueel, waarbij Sai Baba tussen de devotees loopt en personen uitzoekt voor privť-interviews.

Het is gedurende deze privť-interviews dat veel van de zogenaamde aanrandingen van manlijke personen tussen 7 en 30 jaar plaatsvinden. Vroegere devotees zeiden,   dat de interviews gewoonlijk betrekking hadden op  gezinnen,  maar wanneer jonge mannen een interview kregen, werden zij naar een tweede kamer geleid, achter naar wat het ‘gordijn der schande’ wordt genoemd. 

In Zweden heeft de organisatie na de onthullingen dat Conny Larsson, een Zweedse filmster, door Sai Baba werd gemolesteerd, opgehouden te bestaan. De FBI onderzoekt dergelijke aantijgingen van Amerikaanse kinderen en er wordt ook onderzoek gedaan in Frankrijk en Duitsland. 

Zowel de UNESCO  als de Flinders Universiteit in Zuid-AustraliŽ trokken zich terug uit een conferentie die in september door Sai Baba werd georganiseerd, omdat men zich zorgen maakt over het seksuele gedrag van de goeroe.

In AustraliŽ wordt het aantal volgelingen van deze sekte op 5000 geschat. De sekte heeft scholen in Noord-Zuidwest en West-AustraliŽ  en meditatie centra over het gehele land. 

Australische slachtoffers maken bezwaarschriften over de activiteiten van de goeroe klaar om aan de federale autoriteiten aan te bieden.

Terry Gallagher , een projectontwikkelaar uit  Kiama in Nieuw-Zuid-Wales, heeft in het begin van de negentiger jaren regelmatig een bezoek gebracht aan Sai Baba en was drie jaar coŲrdinator van de groep in AustraliŽ. Halverwege de jaren negentig trok hij zich terug uit de groep, nadat jongens van Indiase scholen die door Sai Baba worden gerund, zich bij hem beklaagden over seksueel misbruik 

De heer Gallagher zei: ‘Spiritueel gezien is dat vernietigend. Ik ben bezorgd  over zowel seksueel misbruik van jongen mannen als van het spirituele bedrog, begaan door Sai Baba’.

Sri Ramanathan, een voormalig rechter van Sri Lanka en hoofd van de  Sai Baba organisatie in AustraliŽ en Papua New Guinea, weigert gezinnen, die hun kinderen meenemen naar Puttaparthi, te waarschuwen voor de aantijgingen.

‘Tegen alle godmensen worden dergelijke beschuldigingen uitgebracht. Waarom moet ik mensen waarschuwen voor wat er aan de hand is. Zijn deze aantijgingen wel gegrond?’ zei hij. ‘Hij is een heilige. Ik weet dat dit (deze beschuldigingen) niet kan worden bewezen’.

RaphaŽl Aron, directeur van de Cultus Raad, zei: ‘Deze organisaties worden geleid door ťťn persoon en erkennen nooit klachten. Wanneer dergelijke beschuldigingen zich voordoen, is het gebruikelijke antwoord, dat het om een of andere geloofstest gaat, en dus wordt alles ontkend’.

Verscheidene ex-devotees die in gesprek kwamen met The Sunday Age, zeiden dat zij uit Sai Baba’s ashram werden verwijderd wanneer zij aan de leiding vragen stelden over de beschuldigingen.

De seksuele handelingen van de goeroe werden 30 jaar geleden door Tal Brooke, een voormalige vooraanstaande devotee, die nu een cult-watch groep in de VS leidt, naar buiten gebracht. ‘Het schijnt dat hij nu kan doen wat hij wil.  Het probleem is dat men zo’n groot geloofsvertrouwen in hem heeft, dat deze beschuldigingen hen geestelijk zou doden’, zei hij vanuit zijn huis in  CaliforniŽ.