Goeroe wil plotseling seks

 

Inwoner van München vlucht uit India

Krantenartikel uit Bild,  München 21-08-2000

Door Wolfgang Ranft

München - Jens Sethi was jong, naïef en had grote religieuze verwachtingen. In 1988 reisde deze inwoner uit München, die toen in een drukkerij werkte, naar India, het land van hindoeïstische goeroes. De 24-jarige man was op zoek naar een nieuwe geestelijke vervulling.

Hij vond waarnaar hij zocht. Sethi bezweek voor de bekoring van een goeroe, die toen al 62 jaar was, Sathya Sai Baba. 'Ik was volkomen geboeid door de uitstraling van Sai Baba', zegt hij nu. 'Ik gaf mij over door me voornamelijk op hem te concentreren'. Hij reisde elk jaar met zijn vrouw naar de ashram van Sai Baba, om daar vier of zes weken te blijven. Tijdens feestdagen verzamelen zich daar meer dan 20.000 devotees.

De bekoring bleef voor Sethi slechts een uitwendige zaak, daar hij de goeroe gedurende de eerste jaren nooit kon benaderen.

Dit gebeurde pas in oktober 1996, toen Sethi uiteindelijk besloot om naar India te gaan en zich in Puttaparthi, vlakbij de ashram, te vestigen. Tijdens de dagelijkse darshans (het aanschouwen van een goddelijk mens) werd hij voor een interview door de goeroe naar binnen geroepen. Dit is het hoogste wat een pelgrim binnen de ashram kan verwachten.

Sethi was zeer gelukkig. Hij was een van die zeldzame devotees die persoonlijk door de goeroe was uitgekozen.

Maar het gesprek nam een geheel andere wending dan hij had verwacht. Sethi kwam samen met zijn vrouw binnen. De goeroe was diep verontwaardigd en stuurde de vrouw weg. Toen hij alleen was, begon de oude man de man uit München te kussen, wreef over zijn lichaam en stak zijn hand in Sethi's broek.

Geshockeerd, maar nog steeds vol vertrouwen en naïveteit, accepteerde Sethi nog twee interviews, ongeveer een maand later. Weer kuste de goeroe hem en raakte tenslotte zijn genitaliën aan.

Toen vluchtte de jongeman terug naar Duitsland. Het kostte hem drie jaar om uit deze crisis te komen en geestelijk van zijn spirituele leidsman los te komen. In die tijd deed hij onderzoek op internet en ontdekte andere jongemannen uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en de Verenigde Staten, die het noodlot van dezelfde ervaringen hadden ondergaan.

Pas deze zomer deed hij de laatste stap om aan de bekoring van de goeroe te ontkomen: hij diende een klacht in tegen Sathya Sai Baba bij het gerechtshof in München wegens seksuele molestatie.