Het beste is de verwondering

 

 

 

Uit Trouw 25 Juli 2003

© Copyright Trouw

 

 

Religie en illusionisme zijn oude bondgenoten, denkt de goochelende stand‑up comedian George Parker. Professionals op het internationale goochelaarscongres in Den Haag vertellen over de magie van hun vak.

 

 

Goochelen

Koert van der Velde

Magie, zegt de Amerikaanse goochelaar Max Maven, is 'de esthetische exploratie van het mysterie'. Maven is gespecialiseerd in 'psychische technieken', zoals gedachtelezen. En passant tovert hij de schoppenkoning‑kaart te voorschijn die een toeschouwer in gedachten had. De meesten van de 2500 bezoekers op het internationale goochelcongres, deze week in Den Haag, geloven niet in magie, denkt Maven. "Ik ben een agnost. Het niet weten of magie echt bestaat, maakt het mysterie alleen maar groter." 

"Ons weten is als een vlot op een oceaan van onwetendheid", zegt Ger Copper, wereldkampioen goochelen in '979. Copper doet aan 'black art', trucs in fluorescerend licht. "Een goede goochelaar doet iets onbegrijpelijks, en maakt zo gevoelig voor het feit dat de waarheid van ons leven geheim is." Copper denkt dat de meesten van zijn collega's niet geïnteresseerd zijn in de levensbeschouwelijke kant van illusionisme. "Ik stel me vragen als: wie ben ik, waar gaat het om? Niet omdat ik religieus ben opgevoed ‑ dat ben ik niet ‑ en niet omdat ik iets dramatisch heb meegemaakt. Ik stond gewoon onder de douche toen deze vragen zich plotseling onontkoombaar aan me opdrongen." Van de Indiase goeroe Sai Baba leerde Copper dat God 'het niet te bevatten alles' is. Sai Baba goochelt ook ‑ horloges, kettinkjes en munten uit zijn mouwen. Maar, anders dan Copper, beweert Sai Baba dat hij écht tovert. "Zulke trucs gebruikt hij om eenvoudige mensen van zijn goddelijkheid te overtuigen." 

Religie en - met trucjes - illusies scheppen zijn oude bondgenoten, denkt George Parker, die stand‑up comedy met goocheltrucs combineert. Sjamanen en andere religieuze professionals gebruikten goocheltrucs als middel om geloof op te wekken. "In Amsterdam loopt een Surinamer rond die mensen aanschiet met het aanbod langs goddelijke weg hun problemen op te lossen. Dan frummelt hij met een propje papier, waarop uiteindelijk de oplossing blijkt te staan. Het is een simpele truc, die er vooral bij Surinamers en Indonesiërs prima in gaat. Die staan veel meer open voor illusie dan wij." (..) 

Opmerking van de redactie van ex-baba: wij zijn het niet eens met de suggestie van de goochelaar Ger Copper dat (ex-)volgelingen van Sathya Sai Baba ' eenvoudige mensen'  zijn.