Nieuws van Latijns Amerika II

 

Het tweede deel van het programma over de tegenstrijdigheden rond Sai Baba in ‘Zona de Investigaciůn, Azul Television, Kanaal 9, werd vorige week zondag, 12 augustus, om 22.00 uur uitgezonden.

Er werden uitgebreide getuigenissen weergegeven door Conny Larsson en Afshin ‘Said’ Korramshahgol met bijzonderheden over de ervaringen die de oorzaak waren van hun ‘spirituele afgang’. Sharon Purcell, ex-devotee, die 32 jaar lang lid was van de Sai organisatie in de Verenigde Staten, zei: ‘Mijn zoon kan het verstandelijk niet verklaren en hij stopte ermee het te geloven. Maar ik was zo dom om te blijven geloven dat hiermee zijn seksuele en spirituele energieŽn door bepaalde kanalen werden geleid.’ Mevrouw Purcell besloot om de sekte de rug toe te keren, toen zij vernam wat de reden was dat een vriend van haar in 1972 uit India ontsnapte: ‘Hij vertelde me dat Baba zijn penis in zijn mond stopte en tot een zaadlozing kwam!’

De Argentijnse goochelaar Enrique Marquez, een expert op het gebied van paranormale bedriegerij, legde uit hoe Sai Baba de truc met de lingam kon fingeren en liet een video zien waarin Baba met behulp van een zakdoek iets in zijn mond schijnt te stoppen. Hij legde ook uit hoe Baba, door een reconstructie in digitale animatie, de truc kon uitvoeren waarin een eindeloze hoeveelheid vibhuti uit een grote vaas stroomt.

De president van de Sai organisatie in ArgentiniŽ, ingenieur Jorge Hadad, zei dat al deze aantijgingen deel zijn van een lastercampagne. ‘In de tijd van Jezus’, zo zei hij, terwijl hij een recente toespraak van Sai Baba aanhaalde, ‘was er ťťn Judas, tegenwoordig zijn er veel Judassen die in staat zijn God voor een paar geldstukken te verraden.’ Andere devotees echter zijn gaan twijfelen, of nemen hun toevlucht tot het niet begrijpen van Gods wegen. Min of meer bewust om bezig te blijven, of is het een (menselijke) zwakte die zij niet aankunnen …? Ik weet het niet.’ Zo denkt DaniŽl Zalzman erover, een oud-devotee die tegenwoordig co-ordinator van de Stichting Praktische Spiritualiteit is, een niet-Sai Baba-onderneming.

Terwijl DaniŽl Coifman, na 20 jaar en voor honderd procent toegewijde te zijn geweest, afstand heeft genomen van de Sai organisatie, en opmerkte dat hij zeer verrast was toen hij enkele jaren geleden voor het eerst hoorde over deze aantijgingen. Hij zegt dat hij zich toen afvroeg: ‘Zou het wel zo zijn, of niet? Toen begon ik te begrijpen dat er sommige dingen zijn waar ik met mijn verstand niet bij kan….’

Maar elke bevestiging door de critici, werd onmiddellijk door de leden van de Sai organisatie tegengesproken. Tegen het eind van het programma nam Leonard Gutter, voorzitter van de Sai organisatie in Latijns Amerika, ongeveer drie minuten het woord. Hij merkte op dat als de producers naar India zouden zijn gegaan in plaats van naar Zweden en de Verenigde Staten, ‘dit programma nooit tot stand zou zijn gekomen’. Hij sprak over de pracht van Sai Baba’s leringen en het schitterende werk dat door de Sai organisatie is verricht. Hij legde de nadruk op Sai Baba’s materialisaties uit het niets en nodigde de productiestaf van ‘Zona de Investigaciůn’ uit om hun camera’s mee te nemen naar India om ‘zelf’ de waarheid van de wonderen en het werk dat Sai Baba in India doet, te zien. Hierna werd aan Gutter en het publiek een videoband getoond, die door de Sai organisatie van ArgentiniŽ zelf beschikbaar was gesteld, en waarin men duidelijk in Baba’s hand een tabletje kan zien en hoe hij dat verpulvert door het tussen zijn wijsvinger en zijn duim fijn te drukken en hoe na de veronderstelde materialisatie slechts zijn wijsvinger en zijn duim de sporen dragen van as en niet de rest van zijn hand.

Er werden door de programmaleiders Nestor Machiavelli en Christina Perez tijdens Gutters inspraak helemaal geen belangrijke vragen gesteld. Maar Perez maakte een opmerking betreffende de parallellen die werden getrokken tussen Jezus en Sai Baba, door te zeggen: ‘Hij materialiseerde alleen maar brood en wijn en geen halskettingen en dure horloges’.